Urban & Landscape
Architecture

Hotel Rindby Strand

Fanø et levende eksempel på hvordan naturen kontinuerligt former landskabet; hvor havet fortsætter med at skabe og forme topografien, fra de høje klitter mod vest til de lavtliggende frodige marsklande mod øst i en evig dans mellem land og vand. I samarbejde med Reiulf Ramstad har LYTT udarbejdet et konkurrenceforslag, der nænsomt arbejder med øens unikke kvaliteter, hvor overgangene mellem Vesterhav og Vadehav skaber en bemærkelsesværdig rejse gennem forskellige landskabstyper.

Rindby Strandhotel og dets udearealer er tænkt som en samlet enhed, et særligt sted på Fanø, der skaber en sammenhængende og autentisk gæsteoplevelse, der indskriver sig i stedets unikke natur og kultur. Et sted med en stærk forbindelse mellem bygningerne, landskabet og det omkringliggende lokalmiljø.
I bearbejdningen af helhedsplanen for Rindby Strand har hovedfokus været:

  • at styrke Rindby Strand som en del af det omkringliggende klitlandskab
  • at strandhotellet indpasses som en del af dette klitlandskab
  • at skabe en oplevelse af strandhotellet som en nænsom fortætning af huse, der smelter ind i landskabet.
  • at fremhæve de markante landskabelige oplevelser langs Kirkevejen, som fortæller en kondenseret historie om Fanøs landskab og overgangen fra marsk mod øst til sandstrand mod vest.
Dette indebærer, at det flade græsland omdannes til et mildt kuperet klitlandskab, der harmonerer med det omkringliggende terræn. Hotellet placeres som enkeltstående huse, der nænsomt indgår i landskabet. De fritliggende enheder mimer i både størrelse og indbyrdes afstand den karakter, man kender fra de omkringliggende sommerhusområder. Ved at genetablere projektområdet som en del af klitlandskabet bliver naturen det første, der møder de besøgende. Når man ankommer til strandhotellet, er det sandet, der fyger i vinden, og marehalm på de bløde klitbakker, der danner rammen. Hotellet titter frem mellem bakkerne, og naturen sætter scenen for ankomsten. Her kan man mærke vinden, dufte sandet og fornemme nærheden til havet. Denne tilgang forstærker områdets autenticitet og skaber samtidig en destination, hvor oplevelsen af naturen bliver central.

Forslaget omfatter udover helhedsplanen og hotellet, en række nøje iscenesatte nedslag:

Porten markerer overgangen fra det flade landskab til de stejle klitter og byder besøgende velkommen med en dramatisk og smuk ankomst til området.
Gennem Strandtorvet skabes et livligt mødested, der styrker både det lokale liv og forbindelsen til sommerhusområdet med plads til aktiviteter, markeder og fællesskab.
På vejen gennem området møder man Pusterummet, en cykelstation med opholdspladser og wayfinding for vandrere og cyklister – et naturligt stop på rejsen rundt på øen.
Stoppestedet giver plads til leg og aktivitet tæt på restauranten, hvor en naturinspireret legeplads integrerer klitlandskabets former.
Endelig munder Kirkevejen ud i Solnedgangspladsen, hvor bølgende og lægivende plateauer skaber rammerne for afslapning, cafébesøg og den ikoniske udsigt over solnedgangen ved stranden. 

Hotel Rindby Strand kan derfor blive en destination, et sted at besøge ud over stranden der stadig er stedets store rekreative attraktion. Et sted med en mulighed for ”all seasons” aktiviteter, der rækker ud over højsæsonen på Fanø. 
Vundet konkurrence

Sted

Rindby Strand, Fanø

Bygherre

Slow Down Hotel Resort og Planet Gruppen

Rolle

Landskabsarkitekt

Samarbejdspartner

Reiulf Ramstad

Udført

2024

Areal

15.400 m2
  • Konkurrenceforslag