Urban & Landscape
Architecture

Hermodsgade Ungdomsboliger

Tæt på Skjolds Plads Metrostation på Nørrebro er en tidligere industribygning for Electrolux transformeret til 189 nye ungdomsboliger. Vi har designet landskabsprojektet, som i flere lag indbyder til forskellige former for ophold og brug.

Centralt i byggeriet ligger et rektangulært gårdrum – bygningens hjerte og naturlige samlingspunkt. Gårdrummet fungerer som både privat og fælles rum, hvor to af siderne er udformet med private kantzoner, mens den tredje åbner sig mod byrummet og forbindelsen til byens liv syd for bygningen.

Belægningen som sammenhængende byrumselement
Gårdrummets karakter defineres af en sammenhængende belagt flade, der spænder i hele rummets længde. Fladen er løsrevet fra facaderne og foldes ned via en bred opholdstrappe, før den fortsætter ud mod aktivitetspladsen og den grønne lommepark. Belægningen består af fliser og brydes af gitterriste, der både skaber overgange og fungerer som visuelle spor. Ristemotivet refererer til bygningens industrielle historie og anvendes ved ind- og udgange, hen over beplantede zoner og som adgang til gårdrummet via en integreret rampe. Ristene understøtter oplevelsen af belægningen som en flade i det grønne og er med til at definere gårdrummets identitet.

Beplantning som rumskaber og klimatiltag
Beplantningen er nøje indarbejdet i gårdrummets struktur og tilfører sanselighed. Grønne kantzoner langs facaderne adskiller bebyggelse og opholdsflade, mens bede med skyggetålende arter – som bregner, løvefod, bambus og hosta – skaber frodig bundbeplantning.
Mellem belægningen bryder grønne plantebede fladen op, og lodrette wirer giver slyngplanter mulighed for at klatre og danne grønne vægge. De horisontale og vertikale grønne strukturer tilfører dybde og atmosfære. Hvor bede og kantzoner skal krydses, er der placeret riste, som tillader kig til det grønne og skaber lethed i overgangen mellem beplantning og flade.
Den omkringliggende lommepark består af høje vilde græsser, hvor slyngede stier og opholdslommer skaber variation. Nogle steder er græsset klippet, og bænke inviterer til ophold. I udvalgte lavninger forsinkes regnvand som en del af det integrerede LAR-system.


Gårdrummet fungerer som et fælles opholdsrum for beboerne – et stille, grønt åndehul med plads til hverdagens aktiviteter og sociale møder. Inventaret er sammensat af faste og løse elementer i et enkelt og robust formsprog. Det er fleksibelt og tilpasset både hverdag og særlige begivenheder, så rummet kan bruges aktivt året rundt. Stierne i lommeparken forbinder de udendørs funktioner omkring bygningen og sikrer flydende overgange mellem gårdrum, aktivitetsflade og rekreative opholdszoner.

Bygningen har en høj bevaringsværdi (SAVE-værdi 3), og landskabet omkring er udformet med respekt for både historien og de fysiske strukturer. Projektet forener funktionelle behov med en grøn, bæredygtig og æstetisk tilgang, hvor arkitektur og landskab arbejder tæt sammen.

Rolle

Underrådgiver

Bygherre

CPH Invest

Samarbejdspartnere

Holscher Nordberg Architecture and Planning, WSP

Areal

5800 m2 (Landskab 2000 m2)

Relateret

Transformationslandskab med LAR i fokus. Helhedsplan for industrigrund med tidligere betonfremstilling til ny, grøn bydel med boliger, kultur og erhverv. Bygherre: Roskilde Kommune