Urban & Landscape
Architecture

Egmont Bevægelsespark

Under overskriften ’Naturligt Forbundne’ har LYTT udformet en ny bevægelsespark, som er skabt ud fra et ønske om et universelt designet bevægelses- og aktivitetsområde, hvor mennesker på tværs af funktionsniveauer, alder og baggrund kan deltage og bidrage.

Naturen har et enormt potentiale til at fremme fællesskab og samhørighed, på tværs af forskelligheder og funktionsniveauer. Naturen kan tilbyde et helende rum, hvor vi kan finde ro, inspiration og føle os som en del af noget større. Forskningen viser desværre at mennesker med forskellige funktionsnedsættelser og handicaps, ofte oplever at det kan være svært tilgængeligt at komme ud i naturen. Derfor spiller natur og grønne områder en central rolle, i det nye bevægelses- og aktivitetsområde ved Egmont Højskolen. Med et ønske om at skabe et universelt designet bevægelses- og aktivitetsområde, hvor mennesker på tværs af funktionsniveauer, aldre og baggrunde kan deltage og bidrage, får Egmont Højskolen et område som skaber rammerne for udfoldelse, med fokus på muligheder frem for begrænsninger. LYTTs helhedsplan består af forskellige nedslag:
 
Den dynamiske sti
Den dynamiske sti udføres som et netværk af forbindelser bygget op omkring en tydelig og fuldt tilgængelig hovedsti, et netværk af sekundære stier og mere vilde ”afstikkere” gennem området. Vi har lagt vægt på, at brugere med funktionsnedsættelse har mulighed for at vælge den hurtigste og korteste vej til en aktivitet, så turen derhen ikke udtrætter dem inden målet er nået. Derfor har vi arbejdet med et koncept, der giver flere muligheder, for at komme frem til målet.

Bakketoppen og Åndehullet
Bakketoppen rejser sig som en naturlig destination i projektområdet, hvor skovbrynet omkranser bakken og skaber en blød ramme om den åbne top. Her er landskabet friholdt for at sikre en klar visuel sigtelinje mellem skolen og bakketoppen, der kan ses når man ankommer til Hou og fungerer som byens grønne port.  Åndehullet er skabt med enkle, rustikke elementer, der harmonerer med skovens rå skønhed. Pladsen har en særlig atmosfære, hvor naturlige materialer og den omgivende natur smelter sammen til et rum for refleksion og ro og mere rolige aktiviteter som meditation, yoga mv.

Fælleden og Amfiscenen
Fælleden er et dynamisk område, der samler både bevægelse og fællesskab i ét landskabsrum der indrammes af bløde terrænbakker, med en varieret beplantning fra det eksisterende levende læhegn, til opstammede træer og buske og med en grøn bund af enggræsser og områder med klippet græs. Terrænbearbejdningen skaber bakker og forhøjninger der inddeler Fælleden i mindre og overskuelige områder, der er nemme at indtage, også i mindre grupper. Skolens nye Amfiscene indtænkes som et grønt og alsidigt element, der kan indgå i mange forskellige sammenhænge og som et aktivt element i dagligdagen og ikke kun til events.

Pavillonen
Pavillonen er et naturligt samlingssted i det nye bevægelses- og aktivitetsområde. Placeret helt centralt i området, er der gode koblinger til alle de omkringliggende aktiviteter. Med den centrale og synlige placering og en let genkendelig arkitektur bliver pavillonen et naturligt pejlemærke i området.

Lysningen og Himmelspejlet
Lysningen er områdets nye inkluderende og multifunktionelle træningsområde. Her er der anvendt stammer og træ som et gennemgående materiale. Stammerne leder brugerne ind i området fra hovedstien, hvor de tager form som hoppestubbe, balanceelementer og klatrestammer der fører folk ind i området. Syd for Lysningen, samles områdets regnvand i en grøn lavning kaldet Himmelspejlet. Ved større regnvejrshændelser vil lavningen fyldes med regnvand, og fremstå med et vandspejl. Vandet ledes gennem området i åbne grønne grøfter, der også er et vigtigt element i at sikre levesteder og gode forhold for områdets dyr og insekter.

Den urbane flade og Gårdhaven
Den urbane flade er et multifunktionelt område, der tilbyder plads til både bevægelse, aktiviteter på hjul, ankomst, socialt samvær og ophold. Det er det første rum man møder når man ankommer til skolen fra parkeringspladsen, og er stedets visitkort. Det skal afspejle den ånd og fællesskab, der gør Egmont Højskolen til et særligt sted, og vække nysgerrigheden for en bevægelse videre ud i området. Den grønne høj, som i dag afgrænses af en utilgængelig terrænmur, gøres til et tilgængeligt og indbydende rum, hor skolens elever kan trække ud og opholde sig i solen på den nye siddetrappe i røde genbrugsteglsten.

Area

Egmont Højskolen

Area

Hou

Area

30.000 m2

Area

2024

Area

Ingeniørfirmaet Viggo Madsen og Karin Bendixen
  • Application for fonding